Golferens Blog: Goddag mand....golfskaft | Golf.dk
Kan man få et golfskaft til 100.000 kroner? Ja, det kan man godt.

Foto: Getty Images

Golferens Blog: Goddag mand....golfskaft

09/01 - 2018 | Søren Meinertsen

Det gamle norske folkeeventyr om den døve mand og økseskaftet udtrykker det at tale forbi hinanden og er illustrativ, når det gælder golfudstyr.

Et typisk eksempel er skafters stivhed, hvor regular og stiff så langtfra er veldefineret og nærmest kun er at betragte som en vejledning inden for det samme mærke. Et regular skaft har derfor ofte kun den egenskab, at det er mindre stift end et stift fra samme firma.

Golfskafter indeholder et kæmpepotentiale for golffabrikanterne. Som det ofte bliver sagt af kritiske røster: Et lag maling og voila! Et nyt skaft, der kan bære en nyt reklamefremstød. Og navnene på skafterne kan medvirke til effektiv markedsføring over for forbrugerne. Grafitskafter, som er en del af enhver driver i dag, giver mulighed for lettere drivere (mere langtslående ifølge Tom Wishon) og endda kan stivheden bevares. Det kræver dog ekstra gode råvarer, og grafit er ikke blot grafit.

For at lave et skaft må der anvendes grafitark, og begreber som 40T og 50T kommer i spil. Det er disse ark, der bliver ”windet” rundt om en kerne, men med stor forskel: 40T spiller simpelthen anderledes end 50T.

Ser vi vore yndlingsstjerne anvende et skaft med betegnelsen Super-AABBCC-50, og vi støder på et skaft i golfforretningen, der hedder Super-AABBCC-40, så kunne vi måske blive fristet… Men af hvad? Af en navnelighed? Er der nogen, der har fordel af, at vi intet aner om skafter, og at vi derfor konstant taler forbi hinanden? Goddag mand… golfskaft. Der er konkurrencelove mod forvekslinger – selv om jeg hedder Jensen til mellemnavn må jeg ikke starte en restaurant og kalde den Jensens Bøfkælder. Så får jeg straks en sag på halsen, fordi jeg udnytter en vis forvekslelighed. Anderledes med golfskafter. Hvem vil lægge sag an, fordi en golfspiller forveksler 40T med 50T?

I et driverskaft er det indlysende, at jo lettere, men også stærkere et skaftmaterialet er, desto mere skal der arbejdes på at skabe unikke profiler i retning af bøjning og med forskellige vægte. Billige materialer gør det ikke muligt at skabe et unikt skaft som Tour AD-IZ 50X. Designere arbejder på højtryk med at afprøve nye materialer som Titanium, Boron, Xylon og det sidste nye er en slags Nikkelbelægning, der gør det muligt yderligere at ændre moment og balance, ja, hele følelsen af skaftet og dermed driveren.

For et par år siden var jeg på et lille kursus på en gammel tysk herregård i det tidligere DDR. Fremragende golfkursus på en charmerende intermediate bane i en stor gammel park. Med tysk grundighed var kursisterne ikke overladt til spisning, drikke og socialt samvær om aftenen, nej, aftenerne blev udnyttet til foredrag. En af foredragsholderne var en ung professionel, der spillede på en tysk tour og havde udtalte ambitioner om at komme videre til Challenge Tour og Europa Touren.

Han havde sin driver med, og vi fik lov til at gætte, hvor meget skaftet havde kostet. Kursisternes bud lå fra 100 Euro til 1000 Euro.

12.000 Euro, smilede den unge mand.

Det er rundt regnet i nærheden af 100.000 gode danske kroner – men reelt var det cirka 12.000 amerikanske dollars, for handlen foregik i USA.

Selve skaftets pris var for så vidt underordnet, for det store beløb indbefattede fjorten dage på en fabrik i Californien med afprøvning og gennemtestning af op imod hundrede forskellige skafter – og naturligvis var der et godt hotelværelse tæt ved Atlanterhavet med i prisen.

Den unge mand smilede: Han havde fået noget for pengene!

Afprøvning af hundrede forskellige skafter under overvågning af launch monitorer og dygtige ingeniører, giver et indtryk af, hvad det er, de dygtigste professionelle opnår med en god sponsorkontrakt. Den unge tysker havde selv skaffet sig en sponsor, der var villig til at betale for et skaft til en driver.

Kunne han mærke forskel?

Det mente han. Han slog en del meter længere og mere præcist.

Problemet for ham – og det var han ærlig nok til at sige – var, at han udviklede sig med den nye driver. Der blev trænet – ikke blot et par spande – men i tusindvis af drives, og tiden var nu inde til, at han mente, at en ny tur til USA's golfmekka i Californien ville kunne give et endnu bedre drive med et mere passende skaft.

(Dagen efter drivede han et par 4-hul på 315 meter til en givet eagle!!)

Et nyt mere passende og bedre skaft?

Tja. Det havde også hjulpet på Bernhard Langers drives. Som 58 årig slog han markant længere, end han havde gjort som 30 årig, da han vandt stribevis af turneringer og to Majors (US Masters). Selvfølgelig er hovederne blevet bedre, og boldene er blevet bedre, men alligevel var denne unge tysker ikke i tvivl om, at det især var skafterne, der gjorde den store forskel.

Og nu var han utilfreds og ville have et nyt skaft. Igen.

Jeg kom til at tænke på en artikel, jeg havde skrevet, og som på besynderlig vis var endt hos en svensk udstyrsleverandør, der var blevet meget ophidset over, at jeg havde skrevet, at man som golfspiller kunne få skræddersyet udstyr – spørgsmålet var til HVEM, udstyret var skræddersyet.

Det er en ældgammel vittighed, som alle kender, men egentlig meget passende for de fleste klubgolfere, fordi vi hele tiden udvikler os. En skræddersyet driver til en handicap 40 spiller er ikke længere skræddersyet, når spilleren er i handicap 10. Det er logisk – ligesom det vel også er logisk, at en ung tysk comming stjerne udvikler sig.

At forklare en svensker en amerikansk vittighed kan være svært for en dansker!

TaylorMade (tæt på Tailor Made = skræddersyet) er en all american solstrålehistorie: En ung ingeniør, der i halvfjerdserne fandt på at lave en driver med et stålhoved og senere udviklede en garagevirksomhed til et storslået firma med en milliardomsætning, der blev handlet mellem de største firmaer, eksempelvis Addidas.

Navnet TaylorMade gav anledning til vittigheden – måske blev vittigheden ligefrem sat i gang af misundelige konkurrenter. Og efter et kikset drive på banen kan man næsten høre medspillerne: ”Det kan godt være, at din driver er skræddersyet (TaylorMade) – men til hvem?!”

Vi blev gode venner, svenskeren og jeg, og han sendte stakkevis af godt materiale til mig om ”skræddersyet golfudstyr” fra især Tom Wishon.

Om Du läsar med nu, Peter, da kan jeg berette, at jeg er på vej til Golfsmeden for at få taget mål til Single Length jern fra Sterling!

Og den nye driver fra TaylorMade med den revolutionerende teknologi på slagfladen?

Skal jeg også købe den?

En driver fylder ikke så meget – og der er plads ved siden af den ”fantastiske” med det hvide hoved – og ved siden af den firkantede, der ligner en Mustang bagfra og ved siden af den nye og gamle Big Bertha og ved siden af den ulovlige med den store trampolineffekt og ved siden af den ene Epic driver – for den anden spiller jeg godt med, så den er (foreløbig!) i bag’en.

Gad vide, hvor mange drivere, vi klubgolfere hver især har købt.

Måske havde vi ligefrem sparet nogle penge, hvis vi havde taget hotelopholdet og de fjorten dages afprøvning af skafter…

Et skaft er ikke blot et skaft. Måske kan vi finde et skræddersyet skaft med så gode tolerancer, at det passer til os i rimelig lang tid.

Men 14 dages afprøvning giver stof til eftertanke – især, hvis vi er sådan indrettet, at et par slag i et net kan give os købelyst.

Jeg vil råde alle, der ligesom jeg lider af en voldsom købelyst, når det gælder drivere, om at slå koldt vand i blodet og i stedet tage et godt driverhoved med hen til en clubfitter. Måske kan Epic-hovedet eller det nye hoved fra TaylorMade gøre en forskel, men den helt store forskel er efter min mening alene skaftet.

En clubfitter eller en dygtig pro kan gøre underværker og kan hjælpe med at få en ny spilleglæde frem – med det gamle driverhoved og et skræddersyet skaft.

Det behøver ikke koste 100.000 kroner. Sandsynligheden taler for, at de fleste kan finde et personligt, velegnet skaft for omkring 1000 – 2000 kroner.

 

User Comments:

  • Sikke en udsigt

    11/01 - 2018 | Kurt Pedersen

    Det var da noget - et hotel i Californien med udsigt til Atlanterhavet ;-) Ingen tvivl om at en launch monitor er et godt redskab, og mange ville sikkert have mere udbytte af et par ekstra træningstimer end af de nye køller, hvis ikke begge dele er muligt.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer